Het team

Het team voor de ondersteuning van thuiszorgmedewerkers in het omgaan met lastig of grensoverschrijdend gedrag als gevolg van psychiatrische problematiek bestaat uit vier verpleegkundigen die werkzaam zijn bij verschillende thuiszorgorganisaties, aangesloten bij Topzorg.

Jannie Rossing, wijkverpleegkundige Thuiszorg Comfort
Jannie werkt sinds 4 jaar als wijkverpleegkundige bij Thuiszorg Comfort, met als aandachtsveld psychiatrie. Jannie heeft 32 jaar ervaring in de psychiatrie. Bij GGZ Drenthe heeft zij gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige, zowel in een klinische setting als ambulant.

”Ik geloof in het concept van Topzorg. Het is belangrijk om laagdrempelig bereikbaar te zijn voor zorgverleners die vragen hebben rondom psychiatrische problematiek. Want die zien we steeds meer in de wijk! Dit kan op casusniveau, maar ook in bredere zin.
Daarnaast kunnen we vanuit Topzorg ook scholingen aan verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden geven over psychiatrische ziektebeelden, omgaan met moeilijk gedrag, enz. Kortom genoeg werk aan de winkel!’


Leonard Wolthers, projectmedewerker ZINN
Leonard Wolthers werkt sinds 2008 bij ZINN. Hij begon zijn loopbaan in de zorg vijftien jaar eerder als psychiatrisch verpleegkundige. Bij Lentis specialiseerde hij zich in interculturele zorg. Vanaf 2001 is hij zich daarnaast gaan richten op moeilijk verstaanbaar gedrag. Hij werkt als trainer en consulent in het omgaan met agressie en andere vormen van probleemgedrag.

“Als cliënten grensoverschrijdend gedrag vertonen, wordt dat vaak begrepen als het gevolg van hun ziekte. Maar sommige symptomen worden niet goed herkend. En ook familieleden kunnen het medewerkers moeilijk maken. Ik zet me graag in om gedrag waar zorgmedewerkers last van hebben begrijpelijk te maken en aan hen te leren hoe ze er positief invloed op kunnen hebben.”


Ilse Verloove, verpleegkundige, coach en trainer Coöperatie Dichtbij
Binnen Coöperatie Dichtbij begeleidt Ilse intervisie groepen en geeft trainingen op het gebied van complementaire en spirituele zorg. Haar carrière in de zorg startte zij oorspronkelijk als psychiatrisch verpleegkundige en de eerste 15 jaar werkte zij vooral in de klinische psychiatrie. Ze deed veel ervaring op in de palliatief terminale thuiszorg, zowel in de zorg zelf als in de begeleiding en het trainen van zorgverleners in de thuiszorg. Sinds kort is Ilse ook werkzaam als POH GGZ in een huisartsenpraktijk.

”Ik vind het heel belangrijk om mensen in hun eigen omgeving ook met specialistische zorgbehoeften te kunnen ondersteunen. Door mijn werk binnen Verpleegkundige Topzorg draag ik daaraan bij. Niet door de zorg over te nemen, maar juist door de vertrouwde zorgverleners van de cliënt te ondersteunen of bij te scholen. Zij zijn namelijk essentieel in de kwaliteit van zorg.”


Elvira Resodimedjo, regisserend wijkverpleegkundige Dignis
Elvira is werkzaam als regisserend wijkverpleegkundige en casemanager dementie binnen Dignis. Daarnaast volgt ze de opleiding Integrative Medicine en Leefstijl en preventiecoach aan de STIBIG. De doelgroep van Dignis bestaat met name uit mensen met een psychiatrische of psychogeriatrische achtergrond. Elvira werkt inmiddels zes jaar bij Dignis waar ze al veel ervaring opdeed binnen de psychiatrie.

”Ik merk dat binnen de thuiszorg de complexiteit van deze problematiek steeds meer begint toe te nemen. In mijn optiek bestaat gedragsproblematiek niet en is er sprake van onbegrepen gedrag. Voor mij is het dus ook zeer belangrijk om een cliënt te zien en te horen om erachter te komen waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe we hier als zorgprofessionals beter op in kunnen spelen. Ik denk dat dit project daaraan kan bijdragen en professionals en cliënten handvatten kan geven om de kwaliteit van zorg in deze complexe thuissituaties te kunnen waarborgen.”