Resultaten

Wetenschappelijk onderzoek

Vanuit het UMCG heeft Petrie Roodbol, hoogleraar verplegingswetenschappen, in 2016 onderzoek verricht naar het Topzorgmodel ten aanzien van complexe wondzorg, waarbij een verpleegkundig specialist regie voert over de wondzorgcliënt en hij/zij de betrokken wijkverpleegkundige coacht en adviseert bij de complexe wondzorg.

Aan het onderzoek van Roodbol participeerden 84 wondzorgcliënten. Hieruit kwam een verbluffend resultaat. De wondduur neemt significant af van gemiddeld 49 naar 11 weken (p=0.001). Wijkverpleegkundigen worden bekwamer en ervaren hierdoor meer plezier in het vak. Cliënten zijn tevreden en er wordt efficiënter gewerkt.

Dankzij de bewezen effectiviteit van het Topzorgmodel is Verpleegkundige Topzorg door het Wondplatform Nederland aangewezen als een best practice bij de overhandiging van de Kwaliteitsstandaard organisatie van wondzorg aan VWS in 2018.

Regionale samenwerking

Dankzij Verpleegkundige Topzorg is er een warme samenwerkingsrelatie ontstaan tussen de kernpartners. Dit leidt ook tot verdere samenwerkingen tussen de zorgorganisaties, waaronder op cliëntniveau.

Toen de coronapandemie uitbrak in maart 2020 was het dankzij het netwerk van Verpleegkundige Topzorg dat het organisatie-overstijgende Corona Thuisteam binnen twee weken kon worden opgestart. Aan het Corona Thuisteam participeerden bijna alle kernpartners van VTZ. In speciale routes werden alle cliënten met (verdenking van) corona in de provincie Groningen verzorgd. Aan de thuisteams namen verzorgenden en verpleegkundigen deel vanuit verschillende deelnemende organisaties.

Lees meer over het Corona Thuisteam