Psychiatrie

Een veelgestelde vraag in de thuiszorg is: wat moet ik doen als mijn cliënt moeilijk gedrag laat zien?

Mensen wonen langer thuis, ook als ze ouderdomsproblemen of ziekte gerelateerde problemen hebben. Thuiszorgmedewerkers en -teams zijn vaak uitstekend toegerust om goede zorg te verlenen en kunnen veel verschillende zorgvragen beantwoorden. Maar over gedrag dat voortkomt uit psychiatrische problematiek zijn er vaak vragen.
Het moeilijke gedrag van een cliënt kan grensoverschrijdend zijn en tot conflicten leiden. Het kan ook de (inwonende) mantelzorger zijn die met diens gedrag de zorgverlening hindert. Hoe moet dit gedrag begrepen worden? En vooral: hoe kun je zorgen dat het gedrag minder belemmerend werkt in de zorgcontacten en bij de uitvoering van de wijkverpleging?

Voor ondersteuning bij bovengenoemde casuïstiek kun je terecht bij Verpleegkundige Topzorg Psychiatrie. De ondersteuning is niet gericht op het behandelen van psychiatrische problematiek, maar bedoeld om thuiszorgmedewerkers handvatten te geven in de omgang met cliënten met psychiatrische problematiek. Deze ondersteuning wordt geboden door vier, bij Verpleegkundige Topzorg aangesloten, psychiatrisch verpleegkundigen. Daarnaast kunnen, indien gewenst, diverse specialisten op het gebied van psychiatrie en verslaving  ondersteuning verlenen. Wij werken hiervoor samen met Verslavingszorg Noord Nederland, het Universitair Centrum voor Psychiatrie en Lentis.

Contact en ondersteuning inschakelen
Contact en het aanvragen van de ondersteuning verloopt via psychiatrie@verpleegkundigetopzorg.nl. Na een mail wordt er binnen twee werkdagen telefonisch contact opgenomen.

Meer informatie: