Visie

Inleiding

Het aantal thuiswonende cliënten, waaronder ouderen, met een complexe zorgvraag stijgt. Thuiszorgmedewerkers krijgen in toenemende mate te maken met cliënten met psychiatrische problematiek, waarbij gedrag, dat door zorgverleners vaak als ‘complex’ wordt ervaren, de uitvoering van wijkverpleegkundige zorg bemoeilijkt. Het kan bijvoorbeeld gaan om grensoverschrijdend, claimend, apathisch of agressief gedrag.

Wijkverpleegkundigen zijn generalisten in de zorg, komen regelmatig bij de cliënt thuis en zijn de spil tussen verschillende hulp- en zorgverleners. In de uitvoering van zorg aan cliënten met psychiatrische problematiek hebben zij behoefte aan ondersteuning in de vorm van specialistische kennis over het omgaan met bepaald gedrag in de afstemming tussen andere betrokken disciplines en instanties, daarnaast ook behoefte om beter in staat te zijn om eigen team te coachen bij psychiatrische problematiek.

Topzorg psychiatrie 1e lijn

Vanuit het convenant Verpleegkundige Topzorg, opgericht vanuit het principe ‘generalistisch als het kan, specialistisch als het moet’, ondersteunt Topzorg Psychiatrie 1e lijn individuele medewerkers en teams in de wijkverpleegkundige zorg aan cliënten met psychiatrische problematiek door het beschikbaar stellen van kennis en expertise. Het doel is daarbij niet het bieden van psychiatrische zorg, maar het bieden van goede en effectieve wijkverpleegkundige zorg door het wegnemen van hindernissen die voortkomen uit de psychiatrische problematiek van de cliënt.

Topzorg verpleegkundigen Psychiatrie 1e lijn zoeken actief contact, verbinding en samenwerking met GGZ-aanbieders, VNN, ziekenhuizen, huisartsen en sociale teams in individuele casuïstiek en bewerkstelligt structurele samenwerkingsafspraken.

Topzorg psychiatrie 1e lijn draagt bij aan:

  • Een goed begrip van het gedrag van de cliënten met psychiatrische problematiek onder thuiszorgmedewerkers. Dit leidt ertoe dat psychiatrische problematiek snel herkend en goed begrepen wordt en de uitvoering van wijkverpleegkundige zorg mogelijk is.
  • Kennisverhoging onder zorgmedewerkers over de behoeften van cliënten met psychiatrische problematiek en vaardigheden daarmee om te gaan.
  • Een goed overzicht van en een betere afstemming en samenwerking tussen de verschillende betrokken instanties en zorgverleners rondom de cliënt met psychiatrische problematiek.
  • Effectieve samenwerking met en ondersteuning van het eigen netwerk van cliënten met psychiatrische problematiek.
  • Eén aanspreekpunt voor aanbieders wijkverpleging voor het aanvragen van GGZ- professionals voor advies en ondersteuning op casusniveau.

Resultaten voor cliënten

  • Goede communicatie en samenwerking tussen de verschillende zorgverleners die betrokken zijn.
  • Kunnen langer en veilig thuis wonen.
  • Ontvangen zorg op maat.
  • Meer begrip en empathie doordat de kennis vergroot wordt bij thuiszorgmedewerkers.

Werkwijze

Enkele psychiatrische verpleegkundigen bij Topzorg aangesloten zorgaanbieders zijn laagdrempelig bereikbaar voor thuiszorgmedewerkers voor ondersteuning in de vorm van huisbezoeken, casuïstiekbespreking, trainingen en het verbinden van betrokken disciplines in de keten. De psychiatrisch verpleegkundige neemt geen zorghandelingen van thuiszorgmedewerkers of teams over, maar coacht en ondersteunt zodanig dat medewerkers de zorg zelf beter uit kunnen voeren.